Er is één moment dat me altijd bijblijft van mijn reis naar Italië. Het was een warme zomeravond, ergens in een klein dorpje met charmante pleintjes en slingerende steegjes.
Na een heerlijk diner kwam het toetje op tafel: tiramisu. Ik herinner me nog de zachte lagen mascarpone, het bittertje van de koffie en de subtiele hint van cacao. Eén hap en ik was verkocht.
Tiramisu werd mijn favoriete dessert, een perfecte balans tussen zoet, romig en een vleugje pit.
Sindsdien probeer ik overal die Italiaanse magie terug te brengen in mijn keuken. En toen ik ontdekte dat je de smaken van tiramisu kunt verwerken in overnight oats, moest ik het natuurlijk proberen.
Het is alsof je een luxe ontbijt hebt dat je meteen terugbrengt naar die zomeravond in Italië.
Koffie: de perfecte ochtendkick
Wat overnight oats met koffie zo bijzonder maakt, is hoe eenvoudig het is om dat bittere, rijke koffiesmaakje erin te verwerken.

Door een scheutje espresso toe te voegen aan de havermout, krijg je een subtiele kick die precies is wat je nodig hebt om wakker te worden.
Combineer dat met een vleugje cacao en misschien wat honing of ahornsiroop, en je hebt een ontbijt dat doet denken aan een dessert.
Het voelt alsof je de ochtend begint met een traktatie, maar eigenlijk krijg je meteen een voedzaam en energierijk ontbijt binnen. Het is romig, smaakvol en alles wat je nodig hebt om je dag goed te beginnen.
Zoveel variatie, nooit saai
Wat ik zo geweldig vind aan overnight oats, is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Geen ochtend hoeft hetzelfde te zijn.
Je kunt het tropisch maken met mango en kokos, fris met bessen en honing, of juist luxueus met koffie en een vleugje cacao voor die tiramisu-sfeer.
En dan heb je natuurlijk nog de toppings. Bij deze koffievariant vind ik het heerlijk om een snufje cacao of wat gehakte noten toe te voegen.

Soms leg ik er een paar plakjes banaan op voor een zoete bite, of wat verse aardbeien om het fris te houden. Het leuke is dat je elke keer weer iets anders kunt proberen, afhankelijk van waar je zin in hebt.
Overnight Oats met Banaan is ook een één van mijn favoriete Oats.
Een smaakvolle start
Overnight oats met koffie zijn voor mij een ultieme traktatie in de ochtend. Het herinnert me aan Italië, aan die eerste hap tiramisu en aan hoe simpel en bijzonder eten kan zijn. En het beste? Het is zo makkelijk te maken.
Even mengen, een nachtje laten staan, en je hebt een ontbijt dat zowel voedzaam als waanzinnig lekker is.
Als Tiramisu toch iets te spannend voor je is, zou je ook Overnight Oats met pindakaas kunnen maken. Een Oat met een Nederlands tintje.
Dus als je een keer iets nieuws wilt proberen, geef deze tiramisu-geïnspireerde overnight oats een kans. Het is een klein beetje Italië, gewoon bij jou aan de keukentafel. En laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou niet? 😊